јун 26

Парастос на ратном гробљу Лукенвалде

јун 26, 2021


Српска православна црквена општина Берлин, већ 30 година заредом, организује парастос на Ратном гробљу у Лукенвалде. У том граду који се налази 50 километара јужно од Берлина, у време Другог светског рата постојао је Радни логор за ратне заробљенике (Stalag IIIA) у који су довођени ратни заробљеници из целе Европе, међу њима и бројни припадници Југословенске Краљевске војске, после априлског слома 1941.г. На жалост, због болести и исцрпљености њих 60-так није дочекало крај рата и ослобођење логора. Они су сахрањени на заједничком гробљу за ратне заробљенике у близини града. Поред парцеле на којој су сахрањени наши ратни заробљеници, постоје парцеле на којима су сахрањени француски, италијански, пољски и руски заробљеници. На српској парцели постоје 58 гробних плоча која су обележена именима, годинама и местом рођења и годином смрти, а за 6 особа које су сахрањене не постоје подаци.

Ове године, у суботу пред Видовдан 26.06.2021. године, парастос за све овде почивше служили су берлински пароси, протојереји-ставрофори Драган Секулић и Вељко Гачић. После богослужења, бираним речима обратили су се: о. Драган Секулић, градоначелница града Лукенвалде, госпођа Елизабет Херцог-фон дер Хајде (Elisabeth Herzog-von der Heide), први саветник амбасаде Републике Србије у Берлину, госпођа Милица Топаловић и велики поштовалац и пријатељ нашег народа, госпођа др. Ерика Косе, која је прочитала три песме познатих српских лиричара на немачком језику.

На крају су градоначелница града Лукенвалде, госпођа Херцог-фон дер Хајде и Прва саветница амбасаде Србије у Берлину, госпођа Милица Топаловић заједнички положиле венце свежег цвећа на спомен-плочу, која се налази на самом уласку у гробље.

Видео, фото: Бранислав Ђорђевић

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}