Епархија

ИСТОРИЈА ЕПАРХИЈЕ

1969. 
Основана Западноевропска и Аустралијска епархија. За првог архијереја изабран Викар Патријарха српског Епископ моравички Лаврентије, устоличен у Лондону где је било првобитно седиште епархије.

1972.
Седиште Епархије пренето у Диселдорф.

1973.
Аустралија и Нови Зеланд издвојени из Епархије западноевропске и формирана нова Епархија аистралијско-новозеландска.

1979.
Седиште Епархије западноевропске премештено из Диселдорфа у Химелстир.

1989.
Епсикоп Лаврентије изабран за Епископа шабачко-ваљевског. До избора новог епископа вршио дужност администратора над Епархијом западноевропском.

1990.
Од Западноевроспке епархије основане две. Британско-скандинавска са седиштем у Штокхолму и Средњоевропска са седиштен у Химелстиру.

1991.
За првог епископа нове Епархије средњоевропске изабран синђел Консантин (Ђокић). Исте године извршена хиротонија. Епископ Константин уведен у трон епископа средњоевропског.

1994.
Основана Епархија западноевропска у чији састав улазе Шпанија, Француска, Луксенбург, Холандија и Белгија. Подручје Италије припојено Митрополији загребачко-љубљанској. У саставу Средњоепрвопске епархије остају: Немачка, Аустрија и Швајцарска.

2000.
Патријарх Српски Павле посетио Епархију средњоевропску поводом освећења цркве Св. Саве у Хановеру.

2011.
Основана Епархија аустријско-швајцарска чиме су Аустрија и Швајцарска издвојене из састава Епархије средњоевропске и додата је Италија.

2012.
Његова Светост Патријарх српски Иринеј преузо управу над Епархијом средњоевропском.

2014.
На редовном заседању Св. Архијерејског Сабора, за Епископа средњоевропског изабран Високопреподобни архимандрит Сергије (Карановић), игуман манастира Рмањ.

2015.
Епархија средњоевропска одлуком Св. Архијерејског Сабора мења име у епархија франкфуртска и све Немачке.

2017.
Епископ Сергије бива изабран за Епископа бихаћко-петровачког, а за администратора Епархије долази Епископ аустријско-швајцарски Андреј. 

2018.
На редовном заседању Св. Архијерејског Сабора, за Епископа франкфуртског и све Немачке изабран је дотадашњи Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.