мај 9

„Ускршњи обичаји – код нас и у свету“

мај 9, 2021


„Ускршњи обичаји – код нас и у свету“ је ликовни и видео конкурс, који је реализован од стране наставница српског језика Марије Алексић и Мирјане Стефановић у оквиру ваннаставних активности Допунске наставе на српском језику у Берлину.

Наставнице Допунске наставе на српском језику су желеле расписивањем ликовног и видео конкурса да се што више ученика српског порекла упозна о важностима и значају најрадоснијег хришћанског празника – Ускрса.

Један од крајњих циљева био је да српски ђаци развијају сопствени идентитет, упознавајући српске традиционалне обичаје и упознају се са вредним делима српске културне и православне баштине, које ће их увек подстицати да одржавају трајне везе са својом родном грудом.

Српски ђаци у Берлину су се у великом броју одазвали реализацији конкурса и на имејл адресе наставница српског језика, пристигао је велики број снимљених видео-записа на тему ускршњих обичаја, казивања  легенди, рецитација и отпеваних песама које говоре на тему Ускрса и важности његовог обележања у светским оквирима. Посебно су били интересантни и занимљиви ликовни радови, где су наши ђаци уложили пуно времена и труда да представе своје ликовне творевине на тему ускршњих мотива у што лепшем издању.

Уз несебичну помоћ родитеља и креативност вредних ђака Допунске наставе на српском језику у Берлину, наставнице српског језика успеле су да креирају занимљив и тематски садржајан видео-запис, који на прави начин осликава и представља наш најрадоснији хришћански празник –Ускрс.

Велику подршку и захвалност у реализацији досадашњих редовних и ваннаставних активности наставнице српске допунске школе Марија Алексић и Мирјана Стефановић, дугују Министарству просвете, науке и технолошог развоја Републике Србије, Амбасади Републике Србије у Берлину, Српској православној цркви Свети Сава у Берлину, српско-немачкој заједници „Младост“ и КУД „Златни опанак“.

Марија Алексић

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}