јануар 28

Светосавска прослава у храму Св. Саве у Берлину

јануар 28, 2020


Обележавање храмовне и школске славе у храму Св. Саве у Берлину, већ традиционално, прате многа духовна и културна дешавања. Школска слава је обележена у недељу 26.01.2020. Свету Литургију су служили високопречасни протојереји-ставрофори Душан Колунџић, парох у пензији и Вељко Гачић.
После Свете Литургије и благосиљања славских обележја, преко стотину деце, ученика Допунске школе на Српском језику при нашем храму и у берлинским школама, извело је рецитал који никога није оставио равнодушним. Речи захвалности, за изведени програм и завидно познавање Српског језика учесника програма, упућене су учитељицама: проф. Милани Ракић, Мирјани Стефановић и вероучитељици Радмили Миловановић, као и свим родитељима, који не штедећи себе, труде се да своју децу сачувају у вери и познавању Српског језика. Потом су сва деца добила светосавске пакетиће.

У наставку у црквеном дому, отворена је изложба уметничке фотографије „Путеви православља“, аутора фотографа, Зорана Лазића из Добоја и Игора Ристића из Берлина. Ова изложба је део поставке, која је поводом 800-годишњице аутокефалности СПЦ изложена у крипти храма Светога Саве у Београду и приказује мотиве светосавске духовности, архитектуре и уметности од Свете Горе па до Берлина. Осим аутора, поводом отварања изложбе гост је био и Г. Мирослав Предојевић, главни секретар Фото савеза Србије.

Гост школске славе била је и амбасадорка Републике Србије у Берлину, госпођа др. Снежана Јанковић.
На сам празник Светога Саве, а поводом храмовне славе Свету Литургију су служили: Архимандрит Емануил Сфиаткос (Васељенска патријаршија), протојереји-ставрофори: Јулијан Ангелов (Бугарска патријаршија), Душан Колунџић, парох у пензији, Драган Секулић, Вељко Гачић и протојереј Радомир Колунџић, берлински пароси, а литургијском сабрању је присуствовао и свештеник Петар Дајковић, парох у пензији. Својим појањем лепоту празничне литургије је улепшао својим појањем хор „Св. Стефан Дечански“.

После благосиљања славских обележја и дељења анафоре, сви присутни су у црквеном дому послужени славским послужењем, који су припремили овогодишњи кумови: Благојевић Слађан, Благојевић Денис, Бокун Мирко, Грбавчевић Свето, Дуловић Верица, Карстен Андрија, Малинић Илија, Малинић Љубан, Марчетић Жељко, Милинковић Саша, Петровић Ружица, Пољић Љубинка, Продановић Дарко, Ристовић Александар, Смек Тихомир, Спајић Вукосава, Степановски Аца, Стјепановић Предраг, Тривић Дане и Чегар Горан.
Храмовној слави су, поред великог броја верних, присустовали: Министар-савјетник у амбасади Босне и Херцеговине у Берлину Г. Предраг Ђокић, Конзул Републике Србије у Берлину госпођа Милица Тодоровић, Изасланик Министарства одбране Републике Србије у Берлину Г. Пуковник Дејан Цимбаљевић, градоначелник Берлин-Штеглица у пензији Г. Норберт Коп и Г. др. Александар Арнот, дипломата у пензији.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}