новембар 16

Свечаности у Берлину поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 50 година постојања Црквене општине Берлин

новембар 16, 2019


У Берлину су ове јесени обележена два значајна јубилеја – осам векова аутокефалности Српске православне цркве и педесет година постојања Црквене општине Берлин. Најпре је 19. септембра 2019. у храму Светог Саве приређен пријем за госте из политчког, културног и црквеног живота града Берлина. После чина благодарења на немачком језику, поздравне говоре су одржали г. Драган Митровски, председник Црквене општине Берлин, г. Рајд Салех, шеф фракције СПД-а у берлинском парламенту, г. Андреас Гајзел, сенатор унутрашњих послова и спорта у Берлину, архимандрит Емануил, председник Екуменског савета Берлин Бранденбург и протојереј Андреј Сикојев, руски православни свештеник у Берлину. У пријатном амбијенту, уз закуску и срдачне разговоре, гости су остали дуго у црквеном дому.

У петак 04. октобра 2019. одржана је Свечана академија у препуном Руском дому у самом центру Берлина уз присуство 500 верника.

Свечаност је отворена Светосавском химном у извођењу берлинских црквених хорова, хора Свети Стефан Дечански и хора Серафими. У уводном делу председник Црквене општине Берлин, Драган Митровски, поздравним говором обратио се присутнима. У наративној деоници свечаности, прота Драган Секулић произнео је делове Жичке беседе Светога Саве о правој вери, духовног оца српског народа и показатеља пута који води у живот вечни. Прота Вељко Гачић је исцрпним хронолошким приказом предочио летопис оснивања и историјски ток Црквене општине Берлин, од оснивања, 1969. године, па до данас. А све је започело актом патријарха српског г. Германа од 28. фебруара 1969. године: „ На основу члана 55 тач. 12 Устава Српске православне цркве, а по указаној потреби, овим ИМЕНУЈЕМО ПРВИ СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦРКВЕНИ ОДБОР У БЕРЛИНУ ….“ Присутни су имали изузетну част да поздраве јединог живог члана првог Црквеног одбора, господина Цвјетка Малића.

Богатом музичком садржају Академије допринели су бројни уметници, који живе и стварају у Берлину. Програм је обогаћен гласом оперског певача, баса, Миомира Николића, мелодијама флаутисткиње Станиславе Бараћ, виолинисткиње Александре Латиновић и пијанисткиње Јане Ачкун. Интересантно је било слушати Слово о мукама композитора Ивана Јевтића, на речи Светога Саве, а у извођењу Миомира Николића.

У средишњем делу програма публика је имала прилике да чује краћи рецитал ученика Српске допунске школе са Темпелхофа и Вединга. Узвишену и надахнуту атмосферу Академије обогатили су заједнички, али и појединачни наступи хорова – Свети Стефан Дечански и Серафими, под диригентском палицом госпође Љиљане Шурдиловић и господина Симеона Секулића. Први пут је наш народ у Берлину могао да чује химну Пећкој Патријаршији у извођењу хора Серафими. Нарочиту пажњу публике, пропраћену громогласним аплаузом, завредио је најстарији члан хора Серафими, господин доктор Франц Гернер. Свечаност је завршена наступом ансамбла господина Душка Јовановића и музичким нумерама Весне Димић, вокалне солисткиње Радио-телевизије Србије.

Прота Драган Секулић се пригодним речима захвалио свим учесницима и гостима, подсећајући да су нашу Српску цркву и државу свеци основали, уједно позивајући на мир, љубав и толеранцију, останак на светосавском путу, путу вере и знања.

Програм Свечане академије је водила Ана Којадиновић, докторант на катедри за славистику Хумболтовог униниверзитета у Берлину, која иначе предаје српски језик у допунској школи Свети Сава при храму Васкрсења Христова на Темпелхофу.

Утисци после Академије, по сведочењу многих, могу се изказати у једној реченици и то – српски народ у Берлину одавно није имао овакав један културни догађај. Завршни део свечаности одржан је у оба берлинска храма у недељу 06. октобра 2019. служењем Свете Литургије, чином благодарења и закуском за све вернике у црквеној сали.

протојереј-ставрофор
Драган Секулић

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}