фебруар 7

Слава Српске допунске школе „Свети Сава“ Берлин – Темпелхоф

фебруар 7, 2020


Српска допунска школа ,,Свети Сава“ Берлин – Темпелхоф, при храму Васкрсења Христовог прославила је своју школску славу Светога Саву у недељу 26. јануара 2020.

Ученици су са наставником веронауке, Предрагом Јанковићем, и наставницом српског језика и књижевности, Аном Којадиновић, учествовали на Светој Литургији у цркви Васкрсења Христовог на Темпелхофу, причестили се, а затим радосно, заједно са протојерејом-ставрофором  Драганом Секулићем, преломили славски колач.

Након Свете Литургије, уприличен је светосавски рецитал, који је почео певањем Светосавске химне. Потом су гледаоци имали прилику да уживају у представи ,,Потрага за изгубљеним благом“, коју су извели ученици Српске допунске школе на Темпелхофу уз виолинску пратњу Ауроре Врачевић, а која тематизује потрагу за идентитетом и српским језиком као његовим неодвојивим елементом. Представу су осмислили наставници Предраг Јанковић и Ана Којадиновић, уз свесрдну подршку и благослов протојереја-ставрофора Драгана Секулића. Након представе ученици су произнели рециталски део приредбе, казујући пригодне песме о Светом Сави.

Присутнима се обратио протојереј Драган Секулић, наглашавајући да је Свети Сава најзначајнија личност српског народа, чија је идеја успела да одржи свеукупну духовну, националну и културну димензију постојања нашег народа.

Многобројна публика и громогласан аплауз, као и свеопште усхићење, па и сузе на лицима родитеља, најречитије говоре о успешно реализованој приредби.

Наставница Ана Којадиновић напомиње да је светосавска традиција конститутивни елемент нашег народа, а будући да је Савиндан школска слава, позива све родитеље да се прикључе Српској допунској школи и допринесу очувању православне вере, српског језика, културе и традиције.

Ученицима, учесницима програма, а и свој присутној деци подељени су традиционални светосавски пакетићи.

Светосавске свечаности у Берлину пратила је и снимала новинарка Радио Београда госпођа Драгана Живојиновић, која је направила интервјуе са народом и децом и све то је било емитовано на сами дан Светог Саве, у понедељак 27.01.2020. године у емисији „Вечерас заједно“. Цела емисија, те вечери, била  је посвећена светосавским свечаностима у Берлину. Иначе, ова емисија ове године слави 50 година постојања, а Црквена општина Берлин је имала педесетогодишњи јубилеј прошле године, тако да је и о томе било речи у поменутој емисији.

Послушајте емесију о просллави у Берлину на РАДИО БЕОГРАД.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}