август 18

Нови упис у школску 2021/2022. и формирање онлајн одељења у оквиру Допунске наставе на српском језику у Берлину

август 18, 2021


Поштовани ученици и децо која желите да се прикључите настави у Допунској школи на српском језику у Берлину.

У организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, настава од 1. до 8. разреда постоји на више наставних пунктова у Берлину (Српској православној цркви Светог Саве на Ведингу, српско-немачкој заједници „Младост“ на Шпандау, КУД „Златни опанак“ (Reickendorf) и у деловима града Темпелхоф, Steglitz, Schöneberg).

Циљ образовно-васпитног рада је учење и неговање српског језика као матерњег језика ученика, развијање и јачање свести о свом националном и културном идентитету кроз проучавање највреднијих дела српске културне баштине и одржавање трајних веза са отаџбином.

Важно је напоменути да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Берлину, одлучило да ове школске године за децу која живе изван Берлина а желе да се придруже настави, оснује онлајн одељење и тако им омогући да уче, развијају и негују свој матерњи језик и културу и да се упознају и на нови начин друже са вршњацима.

◊ За онлајн одељење се могу пријавити деца од 7 до 14 година која живе у покрајинама: Бранденбург, Саксонија, Тирингија, Саксонија-Анхалт и Мекленбург-Доња Померанија.

◊ Настава би се одвијала једном недељно по претходно утврђеном распореду и могу је похађати сва деца чији је матерњи језик српски, без обзира на место рођења.

◊ Изучаваће се три предмета: „Српски језик“, „Моја отаџбина Србија“ и „Основи културе српског народа“. 

◊ Наставници језика су стручни, мотивисани и посебно обучени за рад са децом која расту у двојезичном или мултијезичном окружењу.

ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ

◊ Настава почиње недељу дана касније од почетка редовне школске године, а завршава се недељу дана раније.

◊ На почетку школске године родитељ(и) попуњава(ју) уписницу у коју се уносе подаци о ученику (име, презиме, разред, телефон, адреса).

◊ Током године наставници воде евиденцију за сваког ученика на законом прописаним обрасцима – Матичним књигама и Дневницима рада који се чувају у Амбасади Републике Србије у Берлину. На крају школске године, ученици који заврше разред  добијају ђачку књижицу са оценама, а на крају школовања и УВЕРЕЊЕ (раније сведочанство) о завршеном школовању.

◊ Министарство просвете, науке и техношког развоја Републике Србије обезбеђује средства за реализацију наставе, тако да ученици не плаћају школарину.

Планирани датум почетка наставе у Допунској школи на српском језику у Берлину је 16. 8. 2021. године.

За упис је најпре довољно да се јавите наставницама на школски имејл srpskadopunskaskola@gmail.com  или на телефоне ради даљих упутстава.

Марија Алексић моб. 01577/ 85 41 949
и Мирјана Стефановић моб. 01578/ 31 68 631.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}