Из летописа црквене општине Берлин

linija-6

img_S2 рпска православна црквена општина Берлин основана је 28. фебруара 1969. године актом (П. Бр. 31-Д/69) Његове Светости Патријарха српског Г. Германа, којим је именован први Српски провославни црквени одбор у Берлину са председником Бранком Колаковићем. Срби у Берлину први пут су 21. децембра 1969. године могли да присуствују Светој архијерејској литургији, коју је служио надлежни епископ Лаврентије у просторијама евангелистичке Густав Адолф цркве. Свештеници који су током 1969. и 1970. године повремено долазили да богослуже су: о. Јован Николић из Загреба, о. Марко Митровић из Линца и о. Милан Стојановић из Салцбурга.

linija-5

 Почетком децембра 1970. године за пароха берлинског постављен је протосинђел Силвестар (Вучовић), после чега црквени живот постаје организованији.У почетку су се богослужења нередовно одржавала у просторијама Унијатске цркве у Mittelwaldstrasse, а од 6. јуна 1971 године редовно у бившој војној евангелистичкој цркви на Sudstern. Црква је због боље функционалности преграђена на два дела, тако да је други део служио као црквена сала. Касније је један мањи део цркве привремено преуређен у капелу, коју је осветио епископ Лаврентије 31. октобра 1971. године и посветио је Светом Сави. Од тада се у овој капели редовно служило, а о великим празницима служба је вршена у великој цркви у којој је 1978 постављен иконостас, рад чувених мајстора дуборезаца из Охрида, а по нацрту проф. др Драгомира Тадића из Београда. Иконе је урадио протођакон Марко Илић, академски сликар из Београда, уз помоћ Хермине Гимпфл (Hermina Gimpfl) из Минхена.

linija-6linija-7img_P1ошто су Срби велики храм на Сидштерну морали да напусте 1982., иконостас берлинског храма Светог Саве премештен је у Лондон, где сада краси тамошњи храм Светог Саве. До 1988. верници српске цркве уживали су гостопримство Грчке православне цркве у Берлину (Mittelstrasse, Steglitz). Од јесени 1988. почиње да се служи у капели евангелистичке Cornelius Gemeinde у берлинској четврти Вединг (Wedding). Првог јануара 1990. на дужност берлинског пароха ступа јереј Драган Секулић. Већ крајем октобра исте године купљена је садашња црква Фриденскирхе (Friеdenskirche) под веома повољним условима. Овај опствени, велики и дивни храм отворио је нове могућности ѕа организовање црквеног живота берлинских Срба. У међувремену је храм реновиран, постављени су нови иконостас, за који је иконе урадио академски сликар Драгомир Јашковић из Београда, као и полијелеји. На галерији храма опремљена је канцеларија и уређен простор за децу Српске школе, за пробе хора, за представе, састанке и др.

linija-5veding-12002. године наш храм је украшен иконом Тројеручицом

linija-7 img_P2рвог септембра 1996. године, новоосновану другу берлинску парохију преузима јереј Вељко Гачић, раније ђакон епископа средњоевропског Г. Константина и секретар Епархијског управног одбора епархије средњоевропске. Једанаестог новембра 2001. године освећен је новоподигнути црквено-народни дом тако да је наша црква у Берлину добила свој простор и за ванбогослужбене активности. Петог октобра 2002. године наш храм је украшен иконом Тројеручицом, коју су у оригиналној величини израдили светогорски монаси, а за наш храм приложили је сви они, коју су били на поклоничким путовањима у Светој Гори. Од краја септембра 2003. године храм украшава и верна копија иконе Христа Спаситеља, дар породице Милоша Перовића из Берлина, који је приложио и трон за исту, а трон за икону Тројеручицу приложили су светогорски поклоници. Тронови су постављени у јуну 2004.г.

linija-6