новембар 22

Архиепископ подолски Г. Тихон одржао помен Блаженопочившем Патријарху српском Иринеју

новембар 22, 2020


По благослову Његовог Преосвештенства Епископа диселдорфског и немачког Г. Григорија, а поводом упокојења Патријарха српског Иринеја, Његово Високопреосвештенство Архиепископ подолски Г. Тихон, управитељ Епархије Руске православне цркве за Берлин и Немачку, началствовао је литургијским сабрањем у храму Светога Саве у Берлину у недељу 22.11.2020., уз саслужење протојереја-ставрофора Вељка Гачића, протојереја Радомира Колунџића и ђакона Архила Шиквадзе.

По заамвоној молитви Архиепископ Тихон одслужио је помен Блаженоупокојеном Патријарху српском Иринеју.

У своме обраћању на крају Литургије Архиепископ Тихон је изразио саучешће своме сабрату Епископу Григорију и верном народу Епархије диселдорфске и немачке, нагласивши да је Руска црква Блаженоупокојеног Патријарха увек доживљавала као пријатеља: „Наша два народа нису само као словенска браћа вековима у пријатељству, него и кроз свету православну веру. Најсветији Патријарх Иринеј показао се током свога службовања као стуб и ослонац светског православља, јер је увек бранио канонски поредак и јединство Цркве против спољашних и унутрашњих непријатеља.“

У име Његовог Преосвештенства Епископа Г. Григорија, протојереј Радомир Колунџић, старешина храма, обраћајући се Архиепископу Тихону, изразио је захвалност што је богослужио у храму Светог Саве и што се заједно са српским народом помолио за покој душе Блаженоупокојеног Патријарха српског Иринеја, подсећајући да је његов претходник, блаженопочивши Архиепископ Феофан, такође служио Свету Литургију у храму Светог Саве у Берлину поводом упокојења Блаженопочившег Патријарха српског Павла пре једанаест година.

Старешина храма Светога Саве у Берлину

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}