Активности црквене општине Берлин

img_S3рпска православна црквена општина Берлин саставни је део Српске православне епархије диселдорфске и све Немачке, а регистрована је код немачких власти као верско и добротворно удружење грађана. На територији Црквене општине Берлин живи према неким проценама и до 20.000 православних Срба. Према податцима којима ми располажемо тај број се креће око 12.000. Управа црквене општине располаже са 2.100 адреса верника који на било који начин имају однос према Цркви. Црква се издржава углавном добротворним прилозима верника и приходом од свећа и таса. Део прихода стиже од уплата редовног парохијала.

 

linija-5

 

Црквена општина Берлин одржава двогодишње скупштине на којима се бира Црквеноопштински савет (20 чланова), а из Савета се конституише Управни одбор (10 чланова). Изабрани чланови Савета и Одбора бивају потврђени од стране Епархијског управног одбора Епархије средњоевропске и Патријаршијског управног одбора Српске православне цркве.

 

linija-6

Чланови Црквеноопштинског савета су:

1. Драган Митровски, председник
2. Петар Маринковић, потпредседник
3. Љиљана Јушковић, секретар
4. Марјан Планојевић, благајник
5. Др. Милош Стефановић
6. Др. Владимир Бикадоров
7. Жарко Марковић
8. Топлица Николић
9. Софија Субашић
10. Горан Симић
11. Ана Игњатић
12. Јово Кос
13. Миодраг Арсић
14. Душан Шандара
15. Драшко Стевановић
16. Радојко Матијевић
17. Обрад Гођевац
18. Десимирка Папке-Живанов
19. Властимирка Челар
20. Будимир Филиповић

 

linija-5

Председници Црквене општине Берлин од оснивања до данас:

1. Бранко Колаковић 1969.—1975. године
2. Др. Павле Хартвиг 1975.—1989. године
3. Вера Сеовић-Сад (Saad) 1989.—1990. године
4. Др. Милош Стефановић 1990.—1992. године
5. Драган Митровски од 1992. godine—данас

 

linija-7

Рад са омладином

Већ више година у нашем храму састаје се и активно делује Српска студентска асоцијација. Ово удружење организовало је више представа из разних области, одржава контакте са сродним организацијама у Берлину и другим градовима и пружа саветодавну помоћ у разним областима науке и културе, како члановима удружења тако и свим парохијанима који то желе. При цркви је постојао једно време и Фолклорни ансамбл Карађорђе који тренутно не ради али се надамо да ће његов рад бити поново активиран.

 

linija-5

Црквени хор

При храму постоји мешовити Црквени хор Свети Стефан Дечански, основан 1994 године, који својим појањем улепшава богослужења а наступа и на самосталним концертима. Диригент хора од оснивања је госпођа Љиљана Шурдовић.

 

linija-6

Школа

Млади су организовани у Православној заједници младих Свети Василије Острошки, а деца од првог до осмог разреда имају могућност да при храму посећују Српску недељну школу Свети Сава, основану 1992 године. У школи се изучавају православна веронаука, српски језик, национална историја и духовна музика. Поред надлежних свештеника у школи предаје и госпођа Властимирка Челар. Сваке године Српску школу похађа између 40 и 60 ђака, који на крају године, за Видовдан, добијају сведочанства о завршеном разреду. Деца Српске школе успешно приређују Светосавске и Видовданске академије.

 

linija-5

Екуменски рад

Пароси и надлежни чланови Црквене управе учествују у екуменским скуповима у дијалогу са осталим хришћанским заједницама у Берлину и Бранденбургу (Brandenburg). Црквена општина Берлин стални је члан Екуменског савета Берлин-Бранденбург (Okumenischer Rat Berlin-Brandenburg) и удружења страних хришћанских цркава у Берлину (Internationaler Konvent der christlichen Kirchen). Интензивна је сарадња и са осталим православнима у граду: Русима, Грцима, Бугарима и Румунима, као и са дохалкидонцима: Јерменима, Сиријцима и Коптима.

 

linija-6

Дијаконија

Од 1996. године служо се 4 -6 пута годишње у Халеу (Halle) за малу групу наших верника у том крају. Црквена општина поседује свега 40 адреса у области Лајпцига (Lеipzig) и Халеа. Једном месечно служи се и у затворској цркви на Тегелу (Tegel), а у осталим берлинксим затворима повремено се служи и затвореници се посећују према потреби. Свештеници посећују и болеснике у болницама, старе у старачким домовима и вернике у њиховим становима.
Од почетка грађанског рата у отаџбини берлинска црква учествовала је у многим добротворним акцијама што и данас чини, после бомбардовања и прогона српског живља са Косова и Метохије. Као једну од акција, овде можемо навести да се од 1993. године редовно шаље помоћ деци ратној сирочади из Книнске Крајине. Број деце која се помажу преко берлинске цркве достизао је и 180, док се тренутно збрињава 55 деце.