октобар 18

Свети Сергије Радоњешки свечано прослављен у Берлину

октобар 18, 2016


 У суботу 8. октобра, на дан празновања Светог Сергија Радоњешког, Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије началствовао је евхаристијским сабрањем у храму Светога Саве у Берлину.

Посебну радост представљало је саслуживање Његовог Преосвештенства Епископа палмирског г. Јована из Антиохијске Патријаршије, чији многострадални сиријски народ своју избегличку утеху проналази у својој Светој Цркви у Немачкој, као што је то и наш народ не тако давно чинио.

Поред Епископа Јована саслуживали су берлински пароси протопрезвитер-ставрофор Драган Секулић, протопрезвитер Вељко Гачић, презвитер Радомир Колунџић, протонамесник Драган Станојевић парох у Луцерну из епархије аустријско-швајцарске, као и саслужитељи из других берлинских помесних православних Цркава: архимандрит Емануил Сфиаткос из васељенске патријаршије, јеромонах Климент Лондроман из румунске патријаршије, протопрезвитер-ставрофор Јулијан Ангелов из бугарске патријаршије, а присутни су били и: протопрезвитер-ставрофор Андреј Сикојев из Руске заграничне цркве и протопрезвитер Љубомир Антонов из бугарске патријаршије.

По прочитаном еванђелском одељку, Владика је произнео празничну беседу поводом великог Божијег угодника чије име Владика Сергије носи, нагласивши његов свети живот, који се већ у раним годинама Светог Сергија дао препознати.

Након свете Литургије Владика је честитао свим присутнима празник као и 25-годишњи јубилеј свештеничке службе оца Вељка Гачића, настојатеља храма Св. Саве у Берлину, те га одликовао архијерејском похвалницом за љубав и труд на њиви Господњој. Уследила је трпеза љубави на којој су многи поздравили Владику Сергија поводом имендана и оца Вељка поводом 25-годишњице свештеничке службе. Светој Литургији присуствовао је и амбасадор Босне и Херцеговине у Берлину, Његова Ексцеленција г. Жељко Јањетовић.

image-5 image-6 image-7 image-8 image-9 image-10 image-11 main thumb-1 thumb-2 thumb-4 thumb-12 thumb-13 thumb-14 thumb-15 thumb-16 thumb-17 thumb-18 thumb-19 thumb-20 thumb-21 thumb-22 thumb-23

Фото: Игор Ристић

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}