мај 8

ТВ пренос Свете Литургије из храма Св. Саве

мај 8, 2017


Са благословом надлежног епископа, Његовог Преосвештенства епископа франкфуртског и све Немачке, Г.Г. Сергија, у недељу 07. маја 2017. године, Други немачки државни програм (ZDF) у времену од 09,30 до 10,15 часова директно је преносио део Свете Литургије из храма Светога Саве у Берлину.

Богослужили су свештеници храма Св. Саве, протојереј Вељко Гачић и протонамесник Радомир Колунџић. Део Свете Литургије који је директно преношен био је на немачком језику. Одељак из Апостола читао је чтец Г. Стефан Гачић, а Свето Јеванђеље и беседу на немачком произнео је протонамесник Радомир Колунџић. Тропаре су певали студенти Богословског факултета из Минхена, Г. Предраг Јанковић и Г. Дејан Ристић, иначе обојица духовно поникли под окриљем овога храма.

Прелепи амбијент храма улепшали су својим појањем хор храма „Св. Стефан Дечански“ под руководством Г-ђе Љиљане Шурдиловић и велики пријатељ и наш у Христу Господу брат Г. Симеон Генов, професор византијског појања из Софије, са двојицом чланова византијског хора „Св. Роман Слаткопојац“.

Овај несвакидашњи догађај, вишеструко значајан за мисију Свете православне вере и наше цркве у Немачкој, наишао је на огромну заинтересованост и велико одушевљење немачке јавности, која је пратила овај пренос. Показатељ тога је огроман број телефонских позива и питања која су гледаоци постављали тим путем, јер после преноса па до 15,00 часова постојала је могућност контакта са православним богословима, који су на бројна питања давали одговоре.

Користим прилику да овим путем искажем захвалност целом тиму ZDF-a, који је савршено професионално извршио овај пренос. Морам нагласити да су са нескривеним симпатијама и одушевљењем боравили са нама три дана и исказали жељу да се, овим поводом, ускоро поново сретнемо у нашем храму у Берлину.

Телевизијски пренос можете погледати на следећем линку:

https://www.zdf.de/gesellschaft/gottesdienste/orthodoxer-gottesdienst-110.html

протојереј Вељко Гачић

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}