октобар 3

Епископ Сергије у Берлину

октобар 3, 2015


У предпразниство великог празника Воздвижења Часног Крста Господњег, 25. септембра 2015 године, Преосвећени Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије посетио је град Берлин.

Епископ Сергије у Берлину

 

У поподневним сатима владику Сергија је дочекао старешина храма Светог Саве протопрезвитер Вељко Гачић и упознао га са плановима за преуређење и живописање олтарског дела храма Светог Саве. Затим је Владика са пратњом посетио новопостављног амбасадора Босне и Херцеговине г. Жељка Јањетовића, са којим се задржао у пријатном и топлом разговору о историји Српске Православне Цркве на просторима Савезне Републике Немачке, о ораганизационим структурама и изазовима са којима се наша Црква и народ на овим просторима сусрећу.

„… У надахнутој беседи након Јеванђеља Владика је поучио верни народ на тему јеванђелског зачала, поручивши свима да требамо истински исповедати како својом вером тако делима својим Христа Истинитога Сина Божјег.”

Истог дана Владика је имао краћи сусрет са представницима Централног савета Срба, који су га упознали са активностима те организације. После вечерњег богослужења Владика је у пратњи берлинских свештеника присуствовао традиционалном скупу хорова берлинских хришћанских заједница, на коме су учествовали и хорови оба српска храма, хор „Свети Стефан Дечански“ и хор „Серафими“ као и етно група „Гора“.

Сутрадан на дан празновања Светог свештеномучекиа Корнилија, 26. септембра 2015. године, владика Сергије је началствовао евхаристијским сабрањем у храму Христовог Васкрсења у Берлин-Темпелхофу. Саслуживали су свештеници берлински, протопрезиветер-ставрофор Драган Секулић и протопрезвитер Вељко Гачић, протонамесник Славиша Спасојевић, ђакон Милутин Марић и велики број православних свештеника из других помесних Цркава у Берлину. Тога дана извршен је чин освећења новог иконостаса у берлинском храму Васкрсења Христовог.

У надахнутој беседи након Јеванђеља Владика је поучио верни народ на тему јеванђелског зачала, поручивши свима да требамо истински исповедати како својом вером тако делима својим Христа Истинитога Сина Божјег. Лажни су христоси и обећања у овоме свету, који нас врло често оптерећује овоземаљским бригама и искушењима, којима се на жалост лако многи предају. Потребно је да искрено исповедамо своју веру и сведочимо је пред свима без стида, и смело и слободно кажемо, као и свети апостол Петар: „Ти Си Христос Син Бога Живога“, истакао је владика Сергије.

Након свете Литургије уприличена је трпеза љубави од стране домаћина, којом су поред свештенства и верног народа пристувовали и представници протестантске Цркве, који негују дугогодишњу сарадњу са православнима Србима града Берлина.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}