октобар 1

Дочек Млекопитатељнице у Берлину

октобар 1, 2018


Живот и опстанак православних хришћана у дијаспори није лак и  пун је искушења. Истина је да је свуда, где год се налазили, земља Господња, но ипак, физичка удаљеност од отаџбине ограничава могућност чешћег похођења православних манастира и храмова и поклоњења светињама које се налазе у њима. Стога су наши храмови у  расејању, са свим што пружају, праве духовне оазе за укрепљење верујућих.

У том светлу је и духовни догађај који је био уприличен у недељу пред Воздвижење Часног Крста, а у дане попразништва Рождества Пресвете Богородице, од изузетног  значаја за верни народ Берлина.

У недељу, 23. септембра 2018. године, ревносни верник и члан Црквеног одбора из Берлина, господин Горан Симић, са својом супругом Слађаном, уручио је на дар Храму Васкрсења Христовог иконе Господа Исуса Христа Сведржитеља и Пресвете Богородице Млекопитатељнице, као и Распеће Христово.

Тог недељног јутра, дочекане су  у празничној атмосфери, недељама најављиване и са нестрпљењем ишчекиване светиње. У молитвеној тишини, побожно и како  доликује таквом догађају, испред цркве окупљени верни народ, на челу са свештеницима, свечано је дочекао и допратио уношење у храм икона и Распећа Христовог. Сам моменат изношења светиња из транспортног возила и тренутни осећај благодати њиховог присуства, снажно су деловали на све  који су их дочекали широм отворених срца и душа. Затеченост умиљењем и сузама, била је видљива на лицима присутних. Тешко је наћи адекватне и свеобухватне речи којим би се тачно исказала благодатна потресеност  у  душама верних док су се поклањали у знак дубоког поштовања.

Крст је по уношењу у храм постављен између две целивајуће иконе у средини храма, док су иконе постављене у раније припремљене тронове са страна. У трон на десној страни постављена је икона Господа Исуса Христа Сведржитеља, док је на левој страни било припремљено место за икону Пресвете Богородице. Свештеници су затим освештали крст и иконе. Саме речи молитви које се читају приликом освећења тумаче и подсећају зашто ми православни поштујемо иконе.

Потом  је одслужена Света Литургија. Служили су берлински пароси, протојереј – ставрофор Драган Секулић и протојереј – ставрофор Вељко Гачић. Одговарао је парохијски хор “Серафими”. Бројни верници су се молитвом и постом припремили за свето причешће, како би што достојније дочекали овај празник.

Проповед је одржао отац  Драган Секулић. Укратко је упознао присутне вернике са светим предањем о завештању чудотворне иконе Млекопитатељнице и њеном путу. Нагласио је значај наших духовних веза са Светом Гором и манастиром Хиландаром. Потом је народ приступио да се поклони и целива крст и иконе и да узме нафору. Верници су помазани светим јелејем испред  иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Треба напоменути да берлински верни народ има као покровитељку и икону Пресвете Богородице Тројеручице, која се од раније налази у храму Светог Саве у Ведингу. Божијом милошћу, у цркви Васкрсења Христовог на Темпелхофу,  засијале су и ове вернима дароване светиње, на спасење и  додатни благослов. Крст, на ком је изображено Распеће Христово, ту је да нас подсећа како је Господ ради нас, из бескрајног човекољубља, пострадао на њему и да нас укрепи да изнесемо свој. Икона Господа Исуса Христа Сведржитеља, који узима јарам наших брига на себе, који нас милује, поучава и спасава, ту је да се Њему поклањамо и тражимо опроштај и исцељење од греховних падова. Пресвета Богородица Млекопитатељница, својим безграничним мајчинским милосрђем наша је заступница пред Престолом  Сина Њеног и Творца. Она услишава молитве мајки које јој се обраћају за помоћ и заштиту деце, брза је помоћница у тескобама и невољама.

Молитвама Пречисте Богомајке и свих светих који Господу угодише, да се сви који се у њихову помоћ и милосрђе уздамо, спасемо и живот вечни достигнемо. Амин.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}